Nov post po dolgem času. Tokrat sem se vrgla v načrtovanje Miline nove sobice, in ker pri meni še nikoli nič ni bilo nepremišljeno, sem si naredila bojni načrt. Vem, da vas zanima, zato sem razdelala najpomembnejše in strnila vse skupaj v eno objavo.

 Pri otroških sobicah in zakompliciranih mamah je zelo pomembno, da dosežemo rezultat, ki navdušuje tako otroka kot zakomplicirano mamo. Ker nič ni hujšega kot nezadovoljna, tečna mama. Nič.

V mojem primeru je to izgledalo tako: Mila bi imela princeske, roza kraljestvo, polno nekih roza, pink, vijoličnih plastičnih dodatkov, ki mi že zdaj povzročajo čudne grimase na obrazu, pa čeprav nanje samo pomislim. Roza stene, vijolični tepih, samoroge na omari, samoroge na vratih, mavrice na pojštru,… Aja in rože. Rože v.s.e.p.o.v.s.o.d. Mislim, da razumeš bistvo. In nekateri bi rekli: Pusti otroku, da si sam izbere, kaj bo imel v sobici, saj bo on tam preživljal največ časa. Veš, kaj jaz pravim? – Otroci z razlogom niso notranji dizajneri.

Moja vizija je bila popolnoma drugačna; na roza sploh pomislila nisem, v mislih sem imela moderno nevtralno sobico z veliko lesa in čim manj nekih nepotrebnih igrač in pliškotov. No, roko na srce; zdaj, ko pomislim, je bila moja prvotna vizija res bedna. 4-letnica ne bi uživala v taki sobi, posledično pa jaz tudi ne. Zato je sledil pogovor in razmišljanje pozno v noči, kako bi spojila najini viziji v eno; tisto, ki bo dala na koncu tak rezultat, o katerem pišem zgoraj. Kaj sem ugotovila in katere so tiste najpomebnejše smernice?

Tisto, kar je najpomembnejše, je iskanje inspiracije. Pojdi na Instagram, Pinterest, in išči primere sobic, ki vključujejo elemente, ki so ti všeč. Najdi tri top izbire in se osredotoči na njih. Kaj je kje postavljeno, kakšne barve je kaj, koliko je dekorja, kaj je na stenah… Preuči zadevo in shrani fotografije za inspiracijo.

 

1. Izberi barvno paleto

 

Mogoče malo “nimamčasazato“, ampak še kako pomembno. Barve določajo atmosfero v sobi, vzbujajo občutke, nas napolnijo z energijo ali utrudijo, vpliv vsekakor imajo in dobra barvna paleta lahko kreativno stimulira, doda estetski pečat in poveže kose v celoto.

Naj modra ne bo le modra, ampak je lahko nebesno modra, sinje modra, kraljevsko modra, temna navy, mint,… vso morje modre je na voljo in zakaj ne bi porabile pol ure več pri načrtovanju in izbrale res top barve? Splača se, verjemi.

Z Milo sva na koncu izbrale (seveda) roza, ampak ne Barbie roza, temveč blažje odtenke; starinsko roza, peachy, blush. Klasično Viole vijolično sva zamenjali za bolj burgundy odtenke, njeno tomboy plat bova poudarili z nekaj črnimi kosi, dodali pa bova še seveda veliko bele in v kontrastu nekaj “zažgane “oranžne barve.

2. Nevtralni največji kosi

 

Garderobne omare, postelje, pisalne mize… to tretiram kot največje kose pohištva in svetujem, da kupiš nevtralne; lesene, bele, bež. Če je kaj kovinskega, tudi sivo, črno.

Največji kosi naj bodo najsvetlejši, temni pa naj bodo tisti kosi, ki niso masivni.

Primer: Garderobna omara v višini 200cm in širine 150cm bo kremno bela, miza bo lesena, postelja pa bo kovinska, črna.V tem primeru postelja prinese tisti “močan” efekt in zaključimo s črno ali jo poudarimo s kakšnim črnim okvirjem – nič kaj večjega, ker lahko hitro zamori otroško sobico.

3. Zabavni manjši kosi

 

Če so veliki kosi nevtralni, si lahko malo več svobode privoščiš pri nočnih omaricah, dreserjih, poličkah, stolčkih,… Zelo lep vintage pridih da kakšen star, retro kos, ki ga pobarvaš na eno izmed barv iz barvne palete, zamenjaš ročaje in postaviš na svoje mesto.

Zelo hip je tudi pleteno pohištvo, recimo kakšna majhna pletena mizica ali stolček bo sobici dala malo etno filinga in povezala vse ostale kose.

4. Must-have funkcionalni dekor

 

Dekor rada razdelim v dve kategoriji; tisti must-have, ki ima poleg lepotne vloge še praktično, funkcionalno nalogo. In tisti izključno dekorativni, ki ga kupimo zato, da okrasimo sobo.

Must-have dekor je v tem primeru: mehka preproga, ki je primerna za sedenje in igranje na tleh, dekorativna odejica, ki poskrbi za toplo zavetje, shranjevalne košare za igrače, posteljnina, zavese, luč… Vse te stvari bi tako ali tako dodali v sobico in če izberemo lepe kose v odgovarjajoči paleti barv in materialov, bo sobica zaživela.

 

5. Dekorativni kosi

 

Posvetimo se izključno dekorativi. Stene so prazne, okrasnih pojštrčkov še ni… Manjkajo rastlinice, kakšen baldahin, vaze, okrasne črke,…

Ogromno je izbire, in pri otroških sobicah jaz pravim več je več. S tem ne mislim, da pri naslednjem obisku Ikee pač vržeš v voziček vse prevleke za pojštre, ki jih imajo v ponudbi, ker bo več škode kot koristi. Ne zadovolji pa se z eno okrasno blazino, naj jih bo več; 4, 5. Dve sta lahko bogati, ostale preproste.

Na stene lahko daš polno slik v lesenih okvirjih, kak makrame bo pa zagotovo dodal tisto piko na i. Na stene lahko vključiš tudi tapete ali kakšne nalepke watercolor rožic, zvezdic, pik. Nekaj zelenih rastlin bo poskrbelo za dober zrak in dodalo malo življenja.

Dekliške sobice so ene izmed prostorov, ki jih mame z navdušenjem opremljamo. Seveda ne pozabi na svojo hčerko in njene želje, ker je to bistvenega pomena. Če ne želi roza in punčkaste sobe, jo poslušaj in opremita sobo v nevtralnem stilu z veliko bele, lesa in kovine, bež odtenkov in cele serije tistih, ki so ji všeč. Prav vsaka sobica je lahko pravljična sobica, če le posvetimo načrtovanju nekaj časa in dobro premislimo vsako stvar. Vem, načrtovanje ni vsem zabavno in bi se ga rade rešile čimprej, ampak zagotavljam ti, da bosta obe z rezultatom najbolj zadovoljni, če je stvar dobro premišljena.

Veliko kosov se najde že zelo ugodno, sama obožujem Amazon, veliko se najde tudi na Etsyju, ki je sicer malo višjega cenovnega razpona. Ogromno stvari lahko naredita sami; mogoče kak makrame, kakšno stensko sliko, pletene mavrice, lahko tudi kaj s skupnimi močmi narišeta na steno in bo to fokus točka sobe…

Vse se da, samo čas in voljo si vzami na zalogo in psihično se pripravi na en projekt, ki bo mogoče vzel nekaj neprespanih noči, a na koncu bo njena soba njeno najlepše zavetje, ki jo bo osrečevalo prav vsak dan. Seveda to vključuje tudi tebe in tvoj čas z njo. Soba sama ji ne bo prebrala pravljice za lahko noč in je stisnila k sebi.

Would you like to…?

Use the Divi Builder…

to design your pop-up!

Donec rutrum congue leo eget malesuada. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Proin eget tortor risus.