Ni novica, da smo se preselili, je pa ogromna novica, da imam končno svojo sanjsko kuhinjo. Kupili smo jo že pred slabimi 5-imi meseci, a na mesto postavili pred nekaj dnevi. Najprej smo zmontirali samo spodnje elemente, potem čakali en mesec na keramičarja,… potem nekaj zgornjih, na koncu napo in zadnjo vitrino in vrata. Vse, ki ste že dale to skozi, veste, da se vleče. Ko že misliš, da si pri koncu, pa nisi niti na sredini. Tako pač je, to renoviranje in opremljanje. Je pa na koncu toliko slajše.

Po tem, ko je bila kuhinja končno postavljena, sem jo poslikala – toliko, da bom imela spomin kako je bila nekoč čista, in slike objavila v slavno FB skupino Mamice opremljajo. Tam so me zasule z vprašanji kako je to in kako je tisto, zakaj smo izbrali to in zakaj ne tistega, kako smo naredili to in to in to, od kod so elementi, pult, ploščice, kaj imamo po tleh,… V glavnem, mislim, da sem zajela bistvo. Zato pišem to objavo, da bo vse zbrano na enem mestu in najpomembneje; da ti mogoče olajšam nakup tvoje sanjske kuhinje.

KAKO ZAČETI?

Ko si enkrat v situaciji, ko je prostor prazen in končno lahko začneš vlačiti vzorce tal, pultov, ploščic in kuhinjskih omaric, si že na dobri poti. Imaš prazno platno, na katerem lahko ustvariš svojo sanjsko kuhinjo. Najprej, to se mi zdi blazno pomembno, se posvetuj s kakšnim arhitektom, notranjim oblikovalcem. Ni treba, da ga najameš za popolno prenovo kuhinje, je pa super, če ga prosiš samo za mnenje glede idealne postavitve. Kuhinjo boš namreč imela kar lepo število let in en par oči je vedno dobrodošel. Pustimo tukaj može, katerim je vedno vse okej in lepo. Ti rabiš strokovnjaka. Sama sem se obrnila k Poloni iz Pol.na Idej (klik na njeno stran), ker res obvlada zadeve, plus pa je ta, da me razume in pozna moje želje.

Polona mi je narisala načrt celotnega stanovanja, a zdaj smo pri kuhinji. Zamisel obeh je bila, da bi na sredini stal še ogromen otok, a ta zamisel bo zaenkrat to tudi ostala – zamisel. Trenutno imam vse, kar potrebujem v kuhinji in bom o otoku razmišljala ko bom enkrat tako daleč, da bom imela vse ostalo opremljeno. (upam, da do tega enkrat pridem)

Ko imaš enkrat načrt, ga preizkusi v praksi. Je lahko korito tam, kje je planirano? Bodo tam vodovodne inštalacije, priklop za armaturo, odtok? Bo pečica okej tam, kjer bi naj stala? Je tam elektrika,…. Vse te stvari nujno preveri. Zdaj še je vedno čas za spremembe.

Po vsem tem začetnem brainstormingu pa se začne resna stvar. Izbira kuhinje. Jaz sem že pred desetimi leti vedela, da jo bom vzela v Ikei, ker sem njihova number one fanica. Vse imamo od tam in nikoli, čisto nikoli se še ni zgodilo, da z neko stvarjo ne bi bila zadovoljna. Ne kupujem najbolj poceni sranja, tisto, kar pa imamo, pa je super. Tako da, Ikea, če to berete – dajte mi nek popust, no.

Ikea kuhinje so fajn, ker so vsi elementi standardnih dimenzij, ne glede na to, kakšen stil vrat in predalov vzameš. Osnovni spodnji elementi so vsi visoki 80 cm, globoki 60 cm in so lahko široki 20 cm, 30 cm, 40 cm, standardnih 60 cm ali 80 cm. Na teh elementih so pritrjene še nogice, ki so visoke 8 cm. Kar pomeni, da element brez pulta meri 88 cm. Visoki elementi so istih širin, le višine lahko prilagajaš, globoki pa so manj, torej 37 cm. Tako, to je vsa umetnost. Zdaj pa gremo sestavljat te lego kocke.

Na njihovi spletni strani lahko izrišeš svojo kuhinjo – oziroma to naredi kar program, potem ko ti vneseš dimenzije prostora, kjer bo kuhinja stala. Kolikor vem, ti program potem tudi ponudi nakupovalni seznam, kjer je vse, kar potrebuješ.

Lahko si zadovoljna s tem izrisom, lahko pa si komplikator, tako, kot jaz in si sama narišeš točno postavitev. Pri meni to pomeni svinčnik, ravnilo in papir in enih par dni, da vse preštudiram, premeljem, spremenim, da na koncu dobim, točno to, kar želim. V tem drugem primeru moraš obvezno vsaj trikrat preveriti nakupovalni seznam, ker je tona enih stvari, na katere niti pomisliš ne, pa jih nujno rabiš (nogice, panti, zaustavljalci zapiranja, mehko zapiranje, organizatorji predalov, vrtljive košare za kotne elemente, ročaji…).

STIL

Glede stilov ti ne znam svetovati, ker smo si vsi tako zelo različni, Ikeinih vrat pa je tudi preveč. Jaz sem izbrala Bodbyn serijo v sivi barvi, ta je v farmhouse / rustikalnem stilu. Želela sem malenkost bolj eklektično varianto kot je preprosta bela rustikalna kuhinja, ker vseeno pogrešam barve in bele omarice na belo steno (druge barve na stenah zame ne obstajajo) mi ne izgledajo najboljše. Pri nas izgleda tako:

Processed with VSCO with g3 preset
Processed with VSCO with g3 preset

Če bi se morala odločiti za top 5 Ikea kuhinj, bi poleg očitne izbrala še:

1. Rustikalna, siva ali umazano bela, BODBYN (klik)

20181_come02a_01_ph145420

2. Črna, možnost risanja s kredo, UDDEVALLA (klik)

20183_come01a_01_ph148736

3. Izgled nerjavečega jekla, GREVSTA (klik)

2f596279eca82fe14cf1e633e54cf728

4. Črna mat, KUNGSBACKA (klik)

kungsbacka1

5. Visoki sijaj bela, VOXTORP (klik)

b0db97ffd629ee075614d1490185f348

Zdaj pa smo tam. Pri pultih, stenski oblogi, ročajih, koritu, armaturi, beli tehniki. Tukaj se začne the fun part. Vse to bo določilo stil tvoje kuhinje.

PULT

Sama obožujem masivne pulte ali dobre približke iverala. Pult mora biti pri nas lesen, to je to. Ker pa so Ikeine omarice globje (element plus vrata) kot je pri nas standardna dimenzija pultov (60 cm), ti ostane dvoje; pult kupiš v Ikei ali greš do mizarja. Jaz sem naredila slednje. Dobila sem tak pult, ki sem si ga želela v dimenziji 63,5 cm. Plačala pa na koncu manj, kot bi stal v Ikei. Dobro se pozanimaj, pošlji povpraševanja, da boš na koncu zadovoljna tako z izbiro kot z računom.

Processed with VSCO with g3 preset

STENSKE PLOŠČICE

Stenska obloga je bila najlažja izbira – vedela sem, da hočem ploščice. Vedela sem tudi kakšne. Iskala sem jih sicer kar dolgo in še dobro, da sem jih, ker če bi vzela prve, ki sem jih videla, bi štirikrat preplačala samo znamko. Hodi naokoli, če mož noče iti – ga prisili ali idi kar sama.

Processed with VSCO with g3 preset

ARMATURA IN ROČAJI

Pipo in ročaje sem želela v barvi medenine, ker mi je Pinterest pokazal, da to s sivimi omaricami bolano dobro izpade. Pri nas jih nisem našla, zato sem šla na Amazon in naročila tam. The sky is the limit, res. Če nekaj ne najdeš pri nas, poišči drugje. Ne rabiš se zadovoljit z nečim, kar ti ni všeč. Ročaji naredijo ali top kuhinjo ali bleh kuhinjo.

Processed with VSCO with g3 preset
Spreglej pomanjkanje dekorja in kaos v vitrinah!

KORITO IN BELA TEHNIKA

Korito sem kupila enako, kot smo imeli v prejšnji kuhinji – keramično. Noter lahko dobesedno vržem največji pisker, ki ga premorem, in bo vse okej. Tukaj res nisem imela pomislekov.

Bela tehnika – rustika, umazano bela. To sta bila kriterija, zato izbire ni bilo veliko. Na koncu sem podprla slovensko in izbrala Gorenje (klik) – super zadovoljna. Glede pomivalnega stroja moram pa poudariti, da če si hočeš olajšati življenje, ga kupi kar v Ikei. Tako bodo vrata zagotovo brez težav šla gor. Ptičica mi je pa tudi povedala, da so Ikeini pomivalci narejeni v podjetju Electrolux, tako, da tudi s to znamko ne moreš zgrešiti. Jaz sem seveda izbrala eno drugo firmo in smo se zato dolgo mučili, da so zdaj vrata sploh gor. Bistvo je, da se pomivalec spusti do konca dol (v primeru, da nima možnosti za drsna vodila).

DETAJLI

Na koncu še naj omenim cokel – ne vem kako se pravilno reče. Mislim spodnji del kuhinje, ki zakrije nogice. Večina izbere klasičen cokel, ki je pomaknjen noter. Mi smo se odločili za tega, ki je v liniji z vrati, ker pač poudari stil in izpade lepše. Res pa je, da potrebuješ kak dan, da se navadiš in nehaš brcati vanj.

Processed with VSCO with g3 preset

Verjetno bi se lahko še razpisala na dodatnih petih straneh, a mislim, da sem vsaj v grobem odgovorila na najpogostejša vprašanja, s katerimi ste me zadnjič zasule. Drugače pa za inspiracijo res predlagam brskanje po Pinterestu ali Houzz aplikaciji. Pri meni je največ časa pobralo ravno to, da sem izbrala kak izgled/kombinacijo stilov želim.

Sledi še samo »kje si to kupila« seznam. Če se slučajno odpre še kakšno vprašanje glede naše kuhinje, pa kar pogumno vprašaj.


Kuhinja: Ikea, serija Bodbyn
Pult: plošča Kaindl, vzorec Arizona pine, mizar
Stenske ploščice: Monopole ceramica, trgovina Jager
Bela tehnika: Gorenje, serija Classico
Korito: Villeroy&Boch, Harvey Norman
Pipa: Amazon (klik)
Ročaji: Amazon (klik)
Tla: lepljen vinil Floor experts, vzorec Forest pine

Zdaj pa hitro iskat navdih, da bo tudi tvoja kuhinja – sanjska kuhinja.

<3

Would you like to…?

Use the Divi Builder…

to design your pop-up!

Donec rutrum congue leo eget malesuada. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Proin eget tortor risus.